Executive Speechwriting: Corporate, Weddings, Retirement

Pöttyös Dióskalács

Pöttyös dióskalács

Hozzávalók

  • 50 dkg finomliszt
  • 5 dkg élesztő
  • 5 dkg porcukor
  • 2 dl tej
  • 12 dkg vaj
  • vagy margarin
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 1 tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 1 citrom reszelt héja
A töltelékhez:
5 dkg mazsola, 1/2 dl rum, 5 dkg cukrozott narancshéj,
15 dkg dió, 1 dl tej, 8 dkg kristálycukor
2 csomag vaníliás cukor, 3 dkg vaj, vagy margarin,
2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 mokkás kanál őrölt fahéj.

Továbbá:
1 evőkanál vaj vagy margarin a formához,
1 tojás sárgája, 1 dl tej, 2 evőkanál kristálycukor.

A tésztához felsorolt anyagokból kelt tésztát készítünk, Kétszeresére kelesztjük. A maradék tejben, a maradék élesztőből, vaníliás cukorból, porcukorból, sóból, tojásból és a tojássárgájából, végül a citrom reszelt héjából és vajból keveréket készítünk. Több részletben a liszthez adjuk, összekeverjük és alaposan kidolgozzuk. A mazsolát meghintjük rummal. A cukrozott narancs héját összevágjuk, a dió felét ledaráljuk, a többit apróra vágjuk. Felforraljuk a tejet a kristálycukorral, vaníliás cukorral, a vajjal, beleszórjuk a diót és a zsemlemorzsát. Két percig főzzük-szikkasztjuk. Majd levesszük a tűzről és elkeverjük a fahéjjal, a cukrozott narancshéjjal, a rumos mazsolával és kihűtjük. A kuglóf formát erősen bevajazzuk. A tésztát kinyújtjuk 16 db 8x8 cm-es négyzetet vágunk, mindegyik közepébe egy-egy kanál tölteléket teszünk, gombócokat formálunk és a kuglófba rakosgatjuk. Letakarva kétszeresre kelesztjük. Cukrozott meleg tejjel meglocsoljuk és megsütjük.

No comments: