Executive Speechwriting: Corporate, Weddings, Retirement

Egyszerű élesztős alaptészta

Egyszerű élesztős alaptészta

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 1-2 dl tejföl
  • 10 dkg margarin
  • 2 tojás
  • 1 mokkáskanál só
  • csipet cukor
Az élesztőt morzsoljuk el, hintsük meg a cukorral, keverjük össze egy csepp liszttel, kevés vízzel, illetve tejföllel. Ha megkelt, dolgozzuk össze a hozzávalókkal közepes lágy tésztává. Ha sima fényes, a keverőtáltól elválik, hintsük meg kevés liszttel, takarjuk le, és kelesszük duplájára.

A töltelékhez:
Húsos: 40 dkg darált főtt hús, 5 dkg reszelt hagyma, 1 db beáztatott és kifacsart zsemle, 3-4 dkg zsiradék sóval, borssal ízesített keveréke.

Káposztás: 15 dkg szárított, vagy 30 dkg friss gomba, 1 kg káposzta megpárolva, 5 dkg reszelt hagyma, 3-4 dkg zsiradék., sóval és borssal ízesítve.

Sajtos-túrós: 30 dkg túró, 15 dkg juhtúró (vagy reszelt füstölt sajt), mokkáskanál köménymag, kevés só.

Burgonyás-túrós: 80 dkg nyers burgonya, 20 dkg túró vagy juhtúró összedarálva, 3 dkg zsíron megpirított 5 dkg hagyma és só keveréke.

Gyümölcsös: 60 dkg meggy vagy cseresznye porcukorral keverve. Tálaláskor olvasztott vajba szedjük és locsoljuk meg 2 dl tejszínnel vagy tejföllel.

No comments: