Almabukta
Hozzávalók
- 25 dkg finomliszt
- 25 dkg rétesliszt
- 3 dkg élesztő
- tej
- porcukor
- 2 tojás
- só
- 5 dkg vaj
A töltelékhez:
1 kg aprószemű alma
meggydzsem
A fél kg lisztet összedolgozzuk három dkg kevés tejben felfuttatott élesztővel, egy evőkanál porcukorral, 2 tojássárgával, csipetnyi sóval és annyi langyos tejjel dagasztjuk be, hogy közepesen kemény kelt tésztát kapjunk. Végül hozzáöntünk még 5 dkg felolvasztott vajat és jól kidolgozzuk. Cipót formázva belőle, langyos helyen duplájára kelesztjük. Közben meghámozunk 1 kg apró szemű almát és a magházukat kiszedjük, Ennek helyére sűrű meggydzsemet töltünk. Ha savanykás az alma fahéjas porcukorban meghengergetjük. A megkelt tésztát vékonyra nyújtjuk és akkora lapokat vágunk belőle, hogy az almákat könnyen belecsomagolhassuk, mint a közönséges buktát. Közönséges tepsibe szorosan egymás mellé ültetjük és olvasztott vajjal meglocsoljuk.
A sütőbe toltjuk, majd a sütőt begyújtjuk, hogy amíg melegszik, addig is keljen a tészta. Amikor félig megsült, a bukták tetejét tojásfehérjével megkenjük és amikor pirulni kezd az egészet forró édes tejjel meglocsoljuk, amitől foszlóssá válik. Melegen vagy langyosan porcukorral meghintve tálaljuk.
No comments:
Post a Comment