Executive Speechwriting: Corporate, Weddings, Retirement

Almabukta

Almabukta

Hozzávalók

  • 25 dkg finomliszt
  • 25 dkg rétesliszt
  • 3 dkg élesztő
  • tej
  • porcukor
  • 2 tojás
  • 5 dkg vaj

A töltelékhez:
1 kg aprószemű alma
meggydzsem

A fél kg lisztet összedolgozzuk három dkg kevés tejben felfuttatott élesztővel, egy evőkanál porcukorral, 2 tojássárgával, csipetnyi sóval és annyi langyos tejjel dagasztjuk be, hogy közepesen kemény kelt tésztát kapjunk. Végül hozzáöntünk még 5 dkg felolvasztott vajat és jól kidolgozzuk. Cipót formázva belőle, langyos helyen duplájára kelesztjük. Közben meghámozunk 1 kg apró szemű almát és a magházukat kiszedjük, Ennek helyére sűrű meggydzsemet töltünk. Ha savanykás az alma fahéjas porcukorban meghengergetjük. A megkelt tésztát vékonyra nyújtjuk és akkora lapokat vágunk belőle, hogy az almákat könnyen belecsomagolhassuk, mint a közönséges buktát. Közönséges tepsibe szorosan egymás mellé ültetjük és olvasztott vajjal meglocsoljuk.

A sütőbe toltjuk, majd a sütőt begyújtjuk, hogy amíg melegszik, addig is keljen a tészta. Amikor félig megsült, a bukták tetejét tojásfehérjével megkenjük és amikor pirulni kezd az egészet forró édes tejjel meglocsoljuk, amitől foszlóssá válik. Melegen vagy langyosan porcukorral meghintve tálaljuk.

No comments: