Hozzávalók
- 9 dkg közepesen vagy sötétre pörkölt kávé, finomra darálva
- 7 dl 80 fokos vodka
- 2 deci 80 fokos brandy
- 4 kiskanál jó minőségű instant kávé
- 1 evőkanál vanília aroma
- 1 kiskanál csokoládé aroma
- 1 kiskanál glicerin (gyógyszertárban kapható)
- 1 csepp piros ételszinezék (elhagyható)
- 2,5 dl desztillált víz
- 2-2,5 deci kristálycukor
Elkészítés
Tegyük az őrölt kávét egy nagy, széles szájú (befőttes) üvegbe. Öntsük bele a vodkát és a brandyt. Hagyjuk állni kb. 18-20 órát. Kávéfilter segítségével szűrjük le a zaccot az italból. Tegyük bele az instant kávét, az aromákat, a glicerint, és az ételszínezéket, majd tegyük félre.
Egy nagyon tiszta edényben forraljuk fel a vizet. Tegyük bele a cukrot, és gyorsan keverjük el. Ha a cukor felolvadt, vegyük le az edényt a tűzről, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
Öntsük a szirupot az alkoholos italhoz, és öntsük egy szorosan záródó üvegbe. Akkor jó, ha legalább három hónapig áll felhasználás előtt, de egy évig is állhat.
Ízesíthető még fél kiskanál édesköménymaggal, 1 kiskanál majorannával, 2 kiskanál apróra vágott angelikagyőkérrel.
No comments:
Post a Comment