Executive Speechwriting: Corporate, Weddings, Retirement

Mári néni buktája

Mári néni buktája

Hozzávalók

  • 1 kg liszt
  • 2 egész tojás
  • 4 tojás sárgája
  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg vaj
  • vagy 15 dkg zsír
  • 5 dkg élesztő
  • kb 9 dl tej
  • 2 evőkanál cukor
A töltelékhez (1)
10 dkg vaj, 15 dkg cukor, 2 vaníliás cukor, 2-3 dl tejszín.

A töltelékhez (2)
4 tojás fehérje, 10 dkg kókuszreszelék, 16 dkg cukor.

A liszthez hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojást, cukrot, sót, amit összegyúrunk apránként annyi hozzáadott tejjel, hogy keményebb tésztát kapjunk. Dagasztás közben a zsiradékot a tál oldalára kenjük, ezt több részletben dagasztással dolgozzuk a tésztába. Akkor kész, ha a tésztában kis hólyagok keletkeznek. Kb. 2 óráig meleg helyen kelesztjük, még a tészta kétszeresére nő. A kelt tésztát négy egyforma részre szakajtjuk és pihentetjük, hogy könnyebben kisodorhassuk egy cm vastagságúra. A vajat, cukrot és vaníliás cukrot habosra kikeverjük, és a tésztát ezzel a keverékkel bekenjük. Összesodorjuk, és éles késsel 2-3 cm-es széles szeletekre vágjuk. A sütőlapra kevés olvasztott zsírt öntünk, hogy a szeletek oldalát be tudjuk zsírozni, nehogy összeragadjanak amikor a szeleteket lapjával egymás mellé rakjuk. 15-20 perces kelesztés után sütjük, tojásfehérjével előtte bekenjük. Sütés közben, amikor a tészta pirulni kezd 2-3 dl tejszínt ízlés szerint ízesítünk és a tésztára locsolunk, majd készre sütjük. A töltelék két gombócra elég. A másik két gombócot hasonló módon dolgozzuk fel, csak a vajkrém helyett a megmaradt tojásfehérjét vízgőz felett kemény habbá verjük és a kókuszreszeléket belekeverve kenjük a tésztára.

No comments: